Varaždinskoga kraja

Varaždinskoga kraja

Restoran Verglec

Kranjčevićeva 12
42000 Varaždin
042/211-131
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.gastrocom-ugostiteljstvo.com

Restoran se nalazi u strogom centru baroknog Varaždina, u srcu povijesne jezgre te samo nekoliko metara udaljen od Stančićevog trga, na kojem se nalazi i palača Sermage, jedna od najljepših u gradu. Nakon šetnje gradom i uživanja u brojnim znamenitostima, restoran Verglec najbolje je mjesto na kojem ćete zadovoljiti svoje nepce i skupiti snagu za daljnje istraživanje Varaždina.
Svojom bogatom gastronomskom ponudom i ugodnim ambijentom, svojim gostima pruža mogućnost provođenja ugodnih trenutaka. Osoblje objekta je najveći potencijal te sa svojom kreativnošću u pripremi hrane kao i profesionalnošću i ljubaznošću, ponuditi će Vam ono najbolje. Ugodan ambijent restorana garniran je zvucima verglaša koji svojim tradicionalnim glazbenim instrumentom uveseljava goste restorana. Prostor se sastoji od 140 sjedećih mjesta u restoranu i na terasi, tako da osim individualnih gostiju može ugostiti i veće turističke grupe. Za proslavu posebnih svečanih trenutaka poput vjenčanja, pričesti, krizmi, krštenja, poslovnih druženja i slično, restoran Verglec je idealno mjesto.

Legenda o restoranu kaže..

U jednoj od spokojnih i mirnih varaždinskih ulica koje su kroz povijest zvali Mala Gaza, Šoštarska, Kazališna, Franjevačka, i danas Kranjčevićeva, živjeli su brojni varaždinski majstori, a među njima i postolar majstor Floh za kojeg priča kaže da je bio jedan od najvećih varaždinskih ljubitelja dobroga jela i pića, veselja i glazbe. I dugo je tako, koristeći svako moguće vrijeme, majstor Floh uživao u hrani varaždinskih gostionica i cehovskih gozbi. A kada je sa svojih gurmanskih pohoda, rumen i sit dolazio kući uvijek ga je pratio njegov vjerni prijatelj varaždinski glazbenik i verglaš Felix. Vjerujući da veseli zvuk vergla štiti tijelo od mračnih sila i tjera iz kuće duhove zla, svirka je uz čašicu medene rakije završavala u predvorju kuće. Kada je ostario i nije više odlazio na gozbe, majstor Floh kako bi i nadalje uživao u omiljenim jelima dao je u dvorištu sagraditi krušnu peć u kojoj bi mu njegova majstorica, vrsna kuharica Đurđa, jednom tjedno pripremala Zapečeni teleći odrezak ili pak Varaždinsko pečenje s mlincima, jelo osmišljeno po njegovim naputcima. Uz to, naručio je i verglec i dao ga postaviti u predvorje kuće. Kako kaže priča, iz kuće majstora Floha tada su se svake večeri bar na trenutak čuli veseli zvuci vergleca. Na radost, sreću i ljubav majstora i majstorice. Danas, gotovo dva i pol stoljeća kasnije, u sjećanje na majstora Floha i njegovu ljubav prema vrsnom jelu, a pod okriljem varaždinskih anđela, restoran Verglec, varaždincima ranije poznat kao Šibenik i Grenadir, nastavlja tradiciju pripreme domaćih jela ovoga kraja uz neizostavne zvuke vergleca.  

Tradicijski specijaliteti kuće:
• pečena patka s heljdinom kašom
• varaždinsko pečenje s mlincima
• lungić zapečen u krušnoj peći
• zagorski odrezak
• odrezak "Verglec"

U objektu se nude i vegetarijanska jela.

Restoran

Radno vrijeme:  pon - pet  10:00 - 22:00
                      sub - ned  11:00 - 23:00

Poželjna rezervacija i najava većih grupa.

Pušenje dozvoljeno u kafiću uz restoran i na terasi.

Kapacitet

Unutra: 70 osoba
Terasa: 100 osoba

WiFi Dostupan
Parkiralište za osobne automobile nalazi se 150 m od objekta
Parkiralište za turističke autobuse nalazi se 150 m od objekta
Ljubimci Ljubimcima nije dopušten ulaz
Plaćanje
GotovinaMaestro
Okolica

Restoran se nalazi u samom centru grada tako da se u neposrednoj blizini nalaze muzeji i ostale znamenitosti Varaždina.

Turistička zajednica Varaždinske županije
Turistička zajednica Varaždinske županije
Trg bana J. Jelačića 12
42000 Varaždin
+385 (0)42 210 096
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.turizam-vzz.hr