Međimurska gibanica

Recept za ovo jelo ustupila nam je gospođa Slađana Herman

MEĐIMURSKA GIBANICA
.
Sastojci:
.
Nadjev od sira:
1 kg svježeg kravljeg sira
3 jaja
100 g šećera
1 vanilin šećer
naribana korica pola limuna
sok pola limuna
1 žličica soli
.
Nadjev od jabuka:
2 kg naribanih jabuka
100 g šećera
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta
1 žličica soli
sok pola limuna
.
Nadjev od oraha:
400 g mljevenih oraha
100 g šećera
100 ml ruma
400 ml mlijeka
.
Nadjev od maka:
400 g maka
100 g šećera
100 ml ruma
400 ml mlijeka
.
Vučeno tijesto:
500 g glatkog brašna
450 ml mlake vode
50 ml ulja
1 žličica soli
.
Ostali sastojci:
200 ml kiselog vrhnja
100 g maslaca
50 g krušnih mrvica
50 g griza
50 g mljevenog šećera
.
Priprema:
Na samom početku pripreme međimurske gibanice, potrebno je zamijesiti tijesto, podijeliti ga na 5 jednakih dijelova, premazati uljem i ostaviti da se odmori pola sata. Kad se tijesto odmara pripremite nadjev od sira, maka, oraha i jabuka.
Sir pomiješajte sa šećerom, solju, jajima, vanilin šećerom, limnovim sokom i limunovom koricom. Mak pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, rumom i kipućim mlijekom. Orahe pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, rumom i kipućim mlijekom. Jabuke ogulite i naribajte te im dodajte šećer, vanilin šećer, sol, cimet i limunov sok.
Vučeno tijesto narežite na 5 jednakih dijelova veličine lima za pečenje i razvucite.
Lim za pečenje (veliki od pećnice) premažite s rastopljenim maslacem, stavite na dno list vučenog tijesta te rasporedite pripremljen nadjev od oraha. Na orahe stavite list vučenog tijesta te po njemu rasporedite nadjev od maka, a potom na nadjev od maka ponovno stavite list vučenog tijesta te na njega rasporedite pripremljeni nadjev od jabuka. Zatim na tako pripremljen nadjev od jabuka stavite list vučenoga tijesta te na njega rasporedite prethodno pripremljen nadjev od sira. Nakon što se rasporede svi nadjevi, stavite zadnji list vučenog tijesta i premažite ga kiselim vrhnjem. Međimursku gibanicu pecite sat vremena na 170 stupnjeva, odnosno dok ne porumeni. Gibanicu ohladite te ju prilikom serviranja posipajte mljevenim šećerom.