2. Nacionalni Dani okusa hrvatske tradicije

Od ponedjeljka 15. studenog počinju nacionalni Dani okusa hrvatske tradicije koje zajednički organizira 11 županijskih turističkih zajednica u suradnji s loklanim ugostiteljima, nosiocima standarda Okusi hrvatske tradicije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta. Tim povodom jučer je održana konferencija za medije u Zagrebu u restoranu Potkova, jednom od nosioca standarda.

Ljubitelji dobre hrane tako će u narednih 14 dana  u 108 ugostiteljskih objekata moći uživati u lokalnim jelima spravljenim od tradicionalnih namirnica i po tradicionalnim recepturama. Svaki će objekt u ponudi imati po dva menija od tri slijeda i to po cijenama već od 75 kuna po meniju, odnosno po 95 kn, 125 kn ili 195 kn. 

Ovom prigodom predstavljen je i prvi nacionalni katalog nosioca standarda Okusi hrvatske tradicije koji daje pregled 128 objekata i njihovih specijaliteta tradicijske kuhinje iz 14 županija.

Kako je na predstavljanju naglasila državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman, enogastronomija je izuzetno važan segment u razvoju turizma što potvrđuju i rezultati istraživanja te činjenica da sve veći postotak turista kao glavni motiv dolaska u destinaciju navodi upravo hranu i piće. Također, istaknula je da je od izuzetne važnosti povezivanje svih dionika u ovom projektu, od proizvođača i OPG-ova preko restorana pa sve do krajnjeg korisnika, koji dobiva pravi tradicijski autohtoni domaći proizvod.

Rujana Bušić Srpak, predsjednica Savjeta projekta, posebno je istakla da je projekt Okusi hrvatske tradicije jedan kvalitetan primjer javno privatnog partnerstva gdje turističke zajednice sa svojim članovima usmjeravaju razvoj turističkog proizvoda i rade na održavanju njegove kvalitete te koriste sve svoje resurse kako bi ostvarile zajednički cilj.  
„Stara tradicijska kuhinja je poveznica hrvatskog polja i hrvatskog stola i to je ono što Okusi hrvatske tradicije žele spojiti u jedan zaokruženi, izvorni, autentični hrvatski turistički proizvod, a to je hrvatska hrana poslužena na hrvatski način“ istaknula je Bušić Srpak te pozvala sve da posjete restorane nosioce standarda u naredna dva tjedna, ali da i u ostatku godine istražuju bogatu hrvatsku tradicijsku gastronomiju.

U nastavku događanja pet restorana primilo je oznaku Okusi hrvatske tradicije pa se tako od jučer u projektu nalaze i restorani Franz i Vinarija Coner iz Bjelovarsko-bilogorske županije, restoran Hungry Bear i Cvituša iz Ličko-senjske županije te restoran hotela Korana Srakovčić iz Karlovačke županije.

.
Galerija slika
Okusi hrvatske tradicije
DMK Vall 042 d.o.o.
Ivana Cankara 9a
42000 Varaždin
+385 (0)99 819 6432
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.vall042.com